Музей Калуст Гулбенкян

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Музей Калуст Гулбенкян
Museu Calouste Gulbenkian
Музеи в Португалия
МестоположениеЛисабон
Основан1969
Телефон+351-21-782-3000
Сайтmuseu.gulbenkian.pt
38.7367° с. ш. -9.1542° и. д.
Местоположение в Лисабон
Музей Калуст Гулбенкян в Общомедия

Музеят „Калуст Гулбенкян“ (на португалски: Museu Calouste Gulbenkian) е художествен музей в Лисабон, с колекция от европейско изобразително изкуство, както и редица паметници на източното и на античното изкуство, събрана от предприемача Калуст Гулбенкян. Той е открит на 2 октомври 1969 г. според завещание на милиардера и се субсидира от фондация с неговото име.

Колекция[редактиране | редактиране на кода]

Цялата колекция на музея включва над 6 хиляди предмети, от които експозицията представя около хиляда.

Творби от сбирката закупени от колекцията на Ермитажа[редактиране | редактиране на кода]

В колекцията на европейска живопис, притежание на музея, важно място заемат платна, закупени от Гулбенкян в началото на 1930-те години при продажба на картини от колекцията на Ермитажа, включително и „Портрет на Елена Фоурмен“ на Петер Паул Рубенс, „Портрет на мъж“ на Рембранд, „Благовещение“ Боутс, скулптура на Жан Антоан Удон.

Колекция европейско изкуство[редактиране | редактиране на кода]

Европейското изкуство е с раздели, посветени на изкуството на книгата, скулптурата, живописта и декоративното изкуство, особено френското изкуство от 18 век и произведения на Рене Лалик. В тази колекция широк брой творби отразяват различни европейски художествени тенденции от началото на ХІІ век до средата на 20 век. Турът започва с произведения от слонова кост и илюстровани ръкописи, последвани от селекция от 15, 16 и 17 век от скулптури и картини. Ренесансово изкуство, представено от художници от Нидерландия, Фландрия, Франция и Италия показват в съседната зала. Френското декоративно изкуство от 18 век има специално място в музея с изключителни златни и сребърни предмети и мебели, както и картини и скулптури. Този тематичен раздел е последван от зали, показващи голяма група картини от венецианския художник Франческо Гуарди, английски картини от 18 и 19 век, а накрая превъзходна колекция от бижута и стъкло на Рене Лалик, изложена в собствена зала.

Сред художниците, чиито платна са представени в музея са Рогир ван дер Вейден, Доменико Гирландайо, Виторе Карпачо, Чима да Конелиано, Ван Дайк, Франс Халс, Саломон ван Рейсдал, Франсоа Буше, Жан-Оноре Фрагонар, Томас Гейнзбъро, Търнър, Коро, Жан-Франсоа Миле.

Готика[редактиране | редактиране на кода]

Готиката е представена също с интересни скулптури, малки статуи и часослови и други кавалетни творби.

Импресионисти[редактиране | редактиране на кода]

Има интересна колекция на импресионистите Мане, Пиер-Огюст Реноар, Едгар Дега, Клод Моне.

Огюст Роден[редактиране | редактиране на кода]

В колекцията специално място заема скулптура на Огюст Роден.

Роден
„Пролетта е вечна“
1888

Амадео де Соуза Кардосо[редактиране | редактиране на кода]

Амадео де Соуза Кардосо е представител на постмодернизма и кубизма в португалската живопис.

Много ценен в началото на ХХ век прави изложби в Москва, Лондон, Париж, Берлин, Хамбург, Мюнхен и други градове на Европа.

Декоративно приложно изкуство[редактиране | редактиране на кода]

Важно място в експозицията също заема колекция на западно-европейски мебели и предмети на декоративно-приложното изкуство от XVIII век, средновековни рисувани ръкописи.

Колекция скици на бижута и бижута на Рене Лалик[редактиране | редактиране на кода]

Лалик е френски бижутер, художник и дизайнер, работил в областта на декоративните изкуства и известен с работите си от цветно стъкло в стил ар нуво. Най-известни са неговите шишенца за парфюм, вази, бижута, лампиони, часовници и орнаментални фигурки (емблеми) за капака на автомобили. Колекцията от негови творби е голяма и в отделна зала. Има представени и скици за някои от бижутата.

Пробори за маса на руския император[редактиране | редактиране на кода]

Интерес представлява богатата колекция от прибори за маса от сребро на последния руски император, включваща прибори от десертни лъжици до огромни супници с двуглавия орел, скиптъра на държавата.

Древно и източно изкуство[редактиране | редактиране на кода]

Друга част от експозицията, разположена на цял етаж, представляват древните египетски и месопотамски паметници, антични керамика и нумизматика, предмети на изтока, както и на арменското изкуство.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Luisa Sampaio, Peinture au Musée Calouste Gulbenkian, Milano, Skira, 2009

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]