Национален археологически музей, Лисабон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Сградата на музея
Нео-мануелинския вход на Националния археологически музей
Статуите на лузитанските воини на входа на музея

Националният археологически музей на Португалия (на португалски: Museu Nacional de Arqueologia) се намира в столицата Лисабон и е един от най-важните португалски музеи в областта на археологията.

Музеят е основан през 1893 година от видния археолог Жозе Лейте де Васконселуш, и от 1903 година заема западното крило на манастира Йеронимуш в лисабонския квартал Бел̀ем. Сградата на музея, която в миналото е била общежитието за монасите, през втората половина на XIX век бива редекорирана в стил нео-мануелин. Музеят е най-важният център на археологическите изследвания в Португалия и в колекцията му влизат експонати от цялата страна.

На входа на музея са разположени две гранитни статуи на лузитански воини, датирани към 1 век и донесени от Северна Португалия. Постоянните изложби са разделени тематично на Древен Египет и на колекции от Съкровища на португалската археология, основно състоящи се от метални предмети, датирани към бронзовата и желязната епоха. Мудеят притежава и значима португалска колекция от римски мозайки, основно от южна Португалия, но също така и от Естремадура (Повоа де Кос) в централната част на страната.

Освен постоянната си изложба, музеят често организира временни изложби, обхващащи различни други тематики.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата National Archaeology Museum (Lisbon) в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​