Лисабон: Земята на пресните вина
Лисабон има всичко, което един изследовател на вино може да пожелае. На северната страна ще намерите красиви лозя, невероятни плажове, някои от най-добрите места за сърфиране в света и спиращи дъха планини. Но това не са всички места за разглеждане на обекти и природни пейзажи, Лисабон все още е космополитен град с много история, изкуство, геология, палеонтология и голф, за да задоволи всяка ваша прищявка.
От северната страна лозята в потокът на Персийския залив в Южна Европа са разположени точно между студените и силни ветрове на Атлантическия бряг и жегата на вътрешната Португалия. През нощта земята се напоява естествено от мъглата и рано сутрешната мъгла, а през деня получава топлина от слънчеви следобеди.
Интензивната влажност както през пролетта, така и през лятото е основният фактор за производството на Vinho Leve, вино с ниско съдържание на алкохол (10% от алкохола по обем), вкусно с прясна морска храна или риба на скара.
Този тероар го прави идеален за ярки, сочни и плодови вина. Всеки сорт грозде реагира по различен начин на него. През 2017 г. продуцентите от регион Лисабон имаха реколтата на един век. Гроздето беше отлично и отговаряше на всички изисквания, за да прави невероятни вина и да поддържа добри добиви. Това ниво на качество беше постигнато чрез съживяване на лозята и възприемане на нови техники за винопроизводство.
ПОСЕТЕТЕ ЛИЗАБОН, ПИТЕТЕ ЛИСОБ.
Когато започнете да изследвате португалската винена природа, ще откриете имения, наречени quintas. Те се наричат така, защото по едно време, преди много години, когато Португалия все още беше завладяна, собствениците на тези земи (производители на вино) трябваше да платят на краля данъчна такса от 20% от тяхната продукция. Този процент, който е една пета, означава quinta parte на португалски и затова те се наричат: Quinta.
В днешно време новите поколения стари винени семейства и подобни на Напа предприемачи са решени да добавят Лисабон към своята най-добра дестинация за вино и питейна карта.
С винения туризъм с висока скорост, винарските изби имат за цел да предложат всичко от дегустации, курсове за смесване, настаняване и работа за събития като място за събития. Тъй като повечето хора владеят добре английски и испански, не се колебайте да им задавате въпроси за вино или храна. И така, резервирайте полет и елате да посетите някои винарни в деветте регионални D. O. C.’s.
DOC - ALENQUER:
Разположен от източната и южната страна на планината Монтежунто, подложен на студените ветрове от Атлантическия океан, Alenquer произвежда страхотни бели, червени и розе вина, както и Vinho Leve.
DOC - ÓBIDOS:
Разположен в близост до полуостров Пенише, западно от планините Кандеирос, той произвежда превъзходни вина и бели пенливи. При това наименование Vinho Leve има един от своите по-високи изрази на тероар. Четири страхотни голф игрища, очаквайте вашето посещение!
DOC - TORRES VEDRAS:
Червените и белите вина имат страхотно присъствие тук, тъй като се радват на близост както до морето, така и до планината. Това е исторически централен регион, с чудесна храна, близост до голф игрища, а също и плажове.
DOC - ARRUDA:
Район с редовно производство на червени и бели вина, въпреки че червените все още са по-известни от белите. Тази област произвежда Vinho Leve много добре познат на обществеността.
DOC - ENCOSTAS D’AIRE:
На крайбрежните варовикови хълмове северният край на регион Лисабон произвежда някои от най-отличителните ни вина и историческите вина на Ourém.
DOC - LOURINHÃ:
Това е уникално разграничение, тъй като гроздовият DOC от Lourinhã Tália е единственият DOC в Португалия, демаркиран единствено за Aguardente или Brandy. DOC Brandy се произвежда от сорта Tália, грозде, което е не друго, а Ugni Blanc, гроздето, отговорно за известните ракии коняк и арманяк във Франция.
DOC - BUCELAS:
Това е единствената зона, обособена единствено за белите си вина, произведени главно от сорта грозде Arinto. Това са страхотни вина, които да съчетаете с морски дарове, леки ястия или дори азиатска храна!
DOC - ОГРЪЖДА:
Пясъчни почви, които дори по време на голямото унищожаване на лозите, дължащи се на Filoxera (1865-1910), могат да бъдат засадени, тъй като болестта не атакува лози, засадени в пясък. Все още в производство, Colares има невероятни бели, направени с малвазия Фина, и червени, направени от известното грозде Ramisco.
DOC - CARCAVELOS:
Carcavelos е подсилено вино като Port или
Мадейра. Това е сладко вино и има много добре балансирана киселинност. Може да се използва като аперитив, сервиран на студено или като храносмилателен агент, сервиран при стайна температура. Основното грозде е Galego Dourado, но има и малко Castelão и нотка на Arinto.
УНИКАЛЕН РЕГИОН
Португалците в този регион са майстори в смесването на няколко сорта грозде, произвеждащи вкусни вина с първокласни смеси. Винопроизводителите от цял свят мечтаят за смесения опит на Лисабон и мнозина летят чак до тук, за да го вкусят и изпитат.
Винарните в Лисабон се фокусират върху качеството и удоволствието на клиентите, така че ще намерите не само смеси от португалски местни сортове (от 250+ различни сорта ще намерите грозде като Arinto или Touriga Nacional), но и смеси, които съчетават
Португалски и международни сортове като Шардоне, Каберне Совиньон или Сира. Розето и пенливите вина също са резултат от много внимателно направени смеси, които се съчетават с международните тенденции.
Вината са отлични за пиене сами, а също и за лесно избор на сдвояване на храни, вариращи от месо до риба, до морски дарове и дори ястия със сирене.
В САЩ се предлагат широка гама от лисабонски вина, така че може да попитате най-добрия начин да откриете португалско вино? ... Вкус, вкус, стил Лисабон!